Opbyg det psykiske arbejdsmiljø
Føler dit hold, at de kan tage risici – OK at fejle?
Fornemmer du at medlemmer af dit hold holder noget tilbage? Måske kalder de bare op og ikke er proaktive? De kan muligvis gøre deres arbejde, men de giver bestemt ikke deres fulde selv til arbejde.
Den mest sandsynlige årsag er mangel på psykologisk sikkerhed.
I 2015 fastslog Google, at psykologisk sikkerhed – godt arbejdsmilø er grundlaget for deres yderst effektive teams. Disse hold har en kultur, hvor folk føler sig trygge selv når de tager en beslutning med stor risiko uden at føle sig usikre eller flove.
Hvorfor er det psykiske arbejdsmiljø kritisk?
Når du ikke har et godt arbejdsmiljø på dit hold, har du i stedet en kultur af frygt og frigørelse.
Det kan forbindes direkte til den måde vores hjerner arbejder på. For at være glad og lege godt sammen med andre har vi brug for høje niveauer af neurotransmittere og kemikalier, serotonin og oxytocin.
Hvis vi føler, at vores stemme og bidrag ikke værdisættes, mindsker det vores betydning. Dette fører til lav serotonin, som er forbundet med depression. Dette skaber et negativt svinghjul, hvor vi bliver mindre og mindre opfyldt og til sidst tjekker ud.
Oxytocin, der ofte betegnes som tillidshormonet, udløses af en følelse af tilhørsforhold og relationer. Når et team mangler psykologisk sikkerhed, føler medlemmerne ikke længere en følelse af tilhørsforhold, og de skaber barrierer mellem sig selv og andre for at beskytte sig selv. Uden oxytocin bliver vi pessimistiske, vores selvværd falder, og vores stress går op.
Tricket til at opbygge det gode psykiske arbejdsmiljø på et hold er, at få disse neurotransmittere til at skyde igen. Hvis du kan ændre kemi, kan du ændre måden folk oplever på.
1. Gør arbejde personligt
- Arbejdet skal altid have et formål og man skal tale sammen. Hvorfor virker det? Det bygger tillid og øger oxytocin.
Direktører taler regelmæssigt om at forbinde med hvert medlem af deres hold om mere end de opgaver der arbejdes på. De spørger om weekender, børn, håb og drømme. - Det sker ofte i starten af et møde – alle deler en hurtig personlig opdatering baseret på en ledelse fra lederen. Højdepunkt i weekenden? Hvad flyttede eller inspirerede dig i denne uge? Hvad tænker du på?
-
2. Sårbarhed
Hvis du er sårbar, hjælper det folk med at føle sig tættere på dig. Dette fører til frigivelse af oxytocin, hvilket øger tilliden, hvilket igen gør folk mere tilbøjelige til at afspejle din adfærd og føle, at det er sikkert at tage risici.
Nemmere sagt end gjort. Hvad betyder det at være sårbar? Indrøm når du begår en fejl. Del en frygt du har. Spørg teamet om hjælp. Spørg teamet til tilbagemelding. Besvar et spørgsmål med “Jeg ved det ikke.” Hvis du ikke er fortrolig med at være sårbar, start med noget småt. Det skal stadig være noget, du ikke ville have delt før, men ikke noget, der får dig på usikker grund. -
3. Fejre folk
- Vi har det godt, når vi føler os betydninngsfulde, find en ting du kan gøre for at få hver person på dit hold til at føle sig værdsat.
- Lav en liste over fem ting, du beundrer ved hver person på dit hold. Når du laver listen, skal du se efter tendenser i det, du beundrer ved hver person. Dette er deres superværdier.
Når en superværdi bruges, lad dem det vide. Når du ser muligheder der kræver superværdier, skal du fortælle dem, at du har brug for dem. Når du ser udfordringer, der vil hjælpe dem med at vokse, skal du fortælle dem det. -
4. Klare roller
- Hvor godt er rollerne på dit hold defineret. Når folk ikke har klare roller, forhindrer det dem i at føle sig betydningsfulde, og det gør også reglerne for engagement med andre mennesker på holdet uklare. Dette fører til dårligt psykologiske arbejdsmiljø.
Som leder finder jeg ofte, at jeg opfatter roller som defineret, men når jeg spørger holdet, får jeg et meget andet billede. Det er vigtigt at tjekke ind med medlemmer af dit hold om deres opfattelse af klarheden i deres rolle og følelse af, at det er vigtigt for holdets succes. Hvis du ikke spørger, ved du det ikke.
5. Forstærk problemet
Hvis du på nogen måde kan illustrerer et problem med noget praktisk, forstærker du forståelsen af problemet.
Ikke at forstå problemet skaber psykisk usikkerhed.
Kan du forestille dig, at gå på em gade og forsøge at hjælpe fremmede? Akavet! Ja men ved at have en fælles erfaring, hvor alle føler sig usikre, skaber det faktisk en følelse af forbindelse. Det tvinger dem til at være sårbare sammen.
Skab en oplevelse, som dit hold kunne have uden for arbejdet sammen, det ville hjælpe dem igennem muren og blive sårbare sammen.
Start med at forstå dine egne superværdier og der er OK at fejle!
Hvis du vil vide mere kontakt PSYKOLG-erne
